Glädjen i innovation och entreprenörskap

10 november 2018

Två intensiva dagar på Stockholmsmässan - i det stora och i det nära. 

Har haft glädjen att vara med i beredningsgruppen för SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, Sveriges största innovationspris. Under torsdagen delades priserna ut till tre unga vinnare och två hedersomnämnanden. Det stora SKAPA-priset till  på 500 000 kronor tilldelades Joakim Staberg från Jönköpings län som tilldelades priset av vår internationellt erkände innovatör Håkan Lans.

Joakim har uppfunnit en metod för att färga in vit tråd direkt under produktionen av brodyr. En tråd ger obegränsat med nyanser och minskar överproduktion. Under flera månader har beredningsgruppen jobbat med att ta fram underlag om kandidaterna till juryn och  det var roligt att se juryns val. Många värdiga vinnare och många duktiga länsvinnare som ochså var med på SKAPA-galan satt med sin respektive Landshövdingar vid borden i Viktoriahallen på Stockholmsmässan. Tillsammans med finansiärerna firade vi Sveriges duktiga innovatörer.

Speed-mentor

Kontrasten var stor när jag under fredagen återigen besökte Stockholmsmässan för att vara speed-mentor till Nyföretagarcentrums besökare. Vi var 10 mentorer som under eftermiddagen mötte nyfikna personer som ville veta mer om hur man startar eget företag och utvecklar en affärsidé att bli kommersiell.

Så spännande att enskilt möta olika personer med en mångfald av idéer som de vill förverkliga. Sverige är verkligen ett land fullt av idéer. Så här glad var en av de personer jag träffade under eftermiddagen.

Ny kompis

Sen måste jag även visa en bild på min nya lilla kompis från mässan. Blev väldigt förtjust i denna lilla robot som får symbolisera framtiden. I en tid automatisering och digitalisering är jag väldigt förtjust i bra användningsområden för den digitala tekniken.

Kan väl säga att cirkel är sluten för de är två dagarna. Om vi använder roboten klokt kommer vi förhoppningsvis i framtiden även ha mer tid till riktiga möten, människa till människa, som jag fick idag. Det är äkta vardaglig lyx som jag hoppas att alla får njuta av. Teknik och mänskliga möten utvecklar Sverige.

Ha en fin helg! Önskar Eva